Tjedan zdravlja u vrtiću

U organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo proslavili smo Tjedan zdravlja u vrtiću čija je tema ove godine bila Tjedan pravilne prehrane. U projektu je sudjelovalo 10 odgojnih skupina od jasličke do predškolske skupine. Uključen je bio centralni vrtić u Belom Manastiru kao i područni vrtići Šećerana i Branjin Vrh.

Tijekom cijelog tjedna razgovarali smo o pravilnoj prehrani, kao i o tome koje su to namirnice važne za rast i razvoj. Razgovarali smo i o tome zašto je higijena važna za naše zdravlje te o važnosti fizičke aktivnosti. Cijeli tjedan provodili smo različite edukativne i zanimljive aktivnosti koje su djeca vrlo radosno prihvatila. Izrađivali smo edukativne plakate, uređivali panoe, pravili piramidu zdrave prehrane, slagali smo tanjur zdravih namirnica, istraživali smo različite okuse, boje i mirise voća i povrća, pravili smo ukusne voćne napitke, smoothie i namaz od slanutka.

Dobro smo se zabavili, a tijekom Tjedna zdravlja puno toga smo i naučili!

PONEDJELJAK – ŽITARICE

U ponedjeljak smo započeli s obilježavanjem Tjedna zdravlja u našem vrtiću. Ove godine je Tjedan zdravlja posvećen pravilnoj prehrani.

Ponedjeljak smo obilježili učenjem o žitaricama.

Odgojne skupine su na različite načine naučile mnogo toga o žitaricama. Čitali smo priču “Povijest jedne kriške kruha”, izrađivali nakit od tjestenine, crtali klas žita, izrađivali cvjetiće od tjestenine, izrađivali pizzu od žitarica, a naučili smo i da kukuruzni flips nije samo za jelo  Navedene su samo neke aktivnosti koje su se provodile u odgojnim skupinama, a na kraju dana zaključili smo da su se svi dobro zabavili i puno toga naučili!

 

 

UTORAK – POVRĆE

U utorak smo učili o povrću.

Naši najmlađi su za početak naučili prepoznati i imenovati povrće, kao i činjenicu da prije konzumacije povrće moramo oprati! Također, uvjerili smo se i koliko je fino i zdravo svježe, ali i kuhano povrće!

Osim konzumacije povrća, starije odgojne skupine posvetile su svoje vrijeme izradi plakata i slikovnica, a naučili smo i da nam povrće može poslužiti kao alat za izradu likovnih radova! Također, razgovaralo se i o tome koje povrće raste iznad, a koje ispod površine zemlje?

SRIJEDA – MLIJEČNI PROIZVODI

U srijedu smo učili o mliječnim proizvodima.

Za početak su djeca zajedno s odgojiteljicama naučila koje životinje daju mlijeko, a kao što vidite na fotografijama, djeca su vrlo ozbiljno prihvatila ulogu farmera!

Također, naučili smo zašto je mlijeko dobro za naše zube i kosti, te koje namirnice trebamo jesti da bi naši zubi bili zdravi i sjajni.

Izradili smo mliječni “selfie spot”, a djeca su uživala pozirajući na novom mjestu za fotografiranje! Za kraj smo se počastili finim i zdravim smoothiejem!

ČETVRTAK – VOĆE

U četvrtak smo učili o voću.

Kroz različite aktivnosti djeca su imala mogućnost istraživati okuse, mirise, boje i oblike različitog voća!

Izradili smo voćne plakate, crtali, bojali, glumili…

Djeca su uz pomoć odgojiteljica izradila voćne sokove i puno zdravih smoothieja! Također, uspjeli smo složiti i ukusne voćne ražnjiće.

Za kraj našeg voćnog dana, naši najmlađi su tijekom šetnje nahranili konja jabukom, te tako naučili da i neke životinje znaju koliko zdravih vitamina voće ima!

 

 

PETAK – PROTEINI

Za kraj tjedna, učili smo o proteinima.

Nakon doručka odgojne skupine proučile su zanimljivosti s panoa u blagovaonici kojeg su nam pripremile Bubamare

Razgovarali o domaćim životinjama i proizvodima koje od njih dobivamo, a bogat su izvor bjelančevina.

Spomenuli smo značaj unosa bjelančevina u naše tijelo radi veće snage i jačih mišića.

Žabice su kroz radno – praktičnu aktivnost “Kako biljka raste” posijale sjemenke graha (bogatog bjelančevinama) u zip vrećice i smjestili ih na osvjetljeno mjesto kako bismo pratili idućih dana promjene koje će se događati.

U suradnji sa zdravstvenom voditeljicom Kristinom napravili smo proteinski namaz od slanutka kojeg smo uz dodatak kruha, rajčice i vlasca i kušali.

Kroz raznovrsne aktivnosti i igre djeci smo približili pojam proteina, i njihovu važnost za rast i razvoj. Naučili smo da proteini mogu biti biljnog i životinjskog porijekla. Došli smo do spoznaje da je tjelesna aktivnost jako važna za cjelokupno zdravlje.