Polazak u vrtić – prilagodba

Poštovani roditelji,

upisom Vašeg djeteta u Vrtić postajemo bliski suradnici u brizi o djetetu, te u odgoju i obrazovanju. Zajednička nam je zadaća osigurati sve uvjete potrebne za djetetovo zdravlje, sigurnost i optimalan razvoj, za njegovo slobodno, radosno, vedro djetinjstvo.

Polaskom djeteta u vrtić/jaslice ono doživljava niz promjena – boravak u novom prostoru s nepoznatim odraslim osobama i djecom, drugačiji ritam dana, narušena emocionalna sigurnost. Od djeteta se očekuje i niz prilagodbi:

 • nepoznate osobe
 • višesatni boravak među većim brojem djece
 • odvojenost od roditelja
 • novi prostor i stvari koje ga okružuju
 • djelomično različit ritam ustajanja, spavanja, njege i hranjenja

Svako dijete period prilagodbe prolazi na individualan način. U razdoblju privikavanja na boravak u vrtiću pojedina djeca neće pokazivati nikakve reakcije na promjenu sredine i novu okolinu, a druga će možda svoju nelagodu izražavati vrlo burnim reakcijama i izraženim problemima na fiziološkom (npr. problemi s hranom ili spavanjem) ili emocionalnom planu (npr. plakanje, frustracija, ljutnja, agresivnost). Određena razina nelagode smatra se normalnom i očekivanom za djetetovu dob i situaciju u kojoj se dijete našlo.

Reakcije na odvajanje mogu biti mnogobrojne i razlikuju se od djeteta do djeteta:

 1. Emocionalne reakcije

Plač pri odvajanju od roditelja. Kod neke djece može se javiti velika ljutnja i razdražljivost, koju pokazuju posebice kada dođu doma iz vrtića. Često mlađa djeca reagiraju burno. S druge strane, starija djeca će poslušno i uz mirnije reakcije ući u sobu dnevnog boravka u vrtiću, ali će veći dio dana šutjeti i odbijati komunikaciju s odgojiteljicama ili ostalom djecom u skupini.

 1. Tjelesne reakcije

Djeca mogu imati bolove u trbuhu, povraćati ili imati glavobolje. Neka djeca reagiraju regresijom u ponašanju. Dijete koje je prohodalo opet pribjegava puzanju, dijete koje je nedavno uspostavilo kontrolu stolice, sada opet obavlja nuždu u gaćice, ono koje je komuniciralo riječima sada opet pribjegava gestama i sl. Razlog takvog ponašanja nije zaostajanje u razvoju. U želji da bude zaštićeno, dijete bira ona ponašanja koja mu nude veću sigurnost. Takve promjene u ponašanju su prolaznog karaktera.

 1. Ponašajne reakcije

Kada emocije isplivaju na površinu, djeca se mogu ponašati na različite načine: plakati, vrištati, udarati, odbijati svaki kontakt, aktivnosti, jelo, spavanje. Mogu biti pasivni promatrači, držati se svoje drage igračke ili dude i biti mirni u nekom zabačenom kutku.
Ovakve reakcije se javljaju odmah nakon odvajanja i traju onoliko koliko djetetu treba da se prilagodi na novu situaciju. Kod pojedine djece reakcije se mogu javiti odgođeno i to baš kada pomislite da se dijete lako prilagodilo. Trenutak rastanka je krizni trenutak i većina se djece nakon što roditelj ode primiri i zaigra. Dijete zapravo tek nakon što prođe tjedan – dva u vrtiću, shvati da je odlazak svakodnevni i tada počinje reagirati. Te će reakcije nestati kada se dijete prilagodi novoj sredini, tj. kada se bude osjećalo sigurno.

Kako biste Vi i Vaše dijete od prvog dana što lakše prebrodili početni stres zbog odvajanja, važno je podsjetiti se na nekoliko stvari:

 • Kod prvog dolaska pokažite povjerenje, radoznalost i veselje što se nalazite u novom prostoru i uz nove osobe, kako bi se i vaše dijete osjećalo sigurnije i slobodnije
 • Razgovor s odgojiteljem o svemu što želite saznati ili vas brine možete dogovoriti u vrijeme kada odgojitelji nisu u skupini s djecom
 • Prilikom odvajanja pazite da to odvajanje bude kratko – mirno se pozdravite s djetetom i recite mu kada ćete doći po njega, te dođite u dogovoreno vrijeme (dogovorite se s odgojiteljima koje je to vrijeme). Nakon što ste se pozdravili s djetetom nemojte se vraćati na vrata sobe ako dijete plače, time ćete mu otežati odvajanje.
 • Možete biti sigurni da je vaše dijete na sigurnom mjestu s prije svega educiranim odgojiteljima
 • Možete očekivati da ćete o svim važnim događajima i aspektima razvoja vašeg djeteta biti kvalitetno i pravovremeno informirani
 • Možete očekivati stručnu pomoć u svakodnevnom nošenju s izazovima odrastanja vašeg djeteta

Kao posljednje, ali ne i manje važno podsjećamo Vas što je potrebno za prvi dan polaska u vrtić:

 • čaša ili bočica (za djecu jasličke dobi)
 • preobuća
 • pidžama (ukoliko dijete spava u vrtiću)
 • rezervna odjeća
 • pelene, vlažne maramice i krema (za djecu koja nose pelene)

O svemu ostalom odgojiteljice će Vas naknadno i na vrijeme obavijestiti.

 

ZAJEDNIČKOM SURADNJOM RODITELJA I VRTIĆA DIJETE ĆE USPJEŠNO PROĆI PRILAGODBU!

 

 

Monika Denša, pedagoginja