Mjesec hrvatske knjige

„Čitanje od najranije dobi pomaže u razvijanju govornih sposobnosti, bogati djetetov rječnik, uvodi ga u svijet mašte i umjetnosti, unaprjeđuje njegove sposobnosti slušanja, pomaže u razvoju opažanja, promatranja, pozornosti, mišljenja i logičnog zaključivanja a sve će to osigurati da veze u mozgu ostanu trajne“

(Radonić, Stričević, 2009, str. 7).

 

U periodu od 15. listopada do 15 studenog 2023. godine u našem vrtiću kroz različite aktivnosti obilježili smo Mjesec hrvatske knjige. Svaka odgojna skupina posvetila se čitanju i pričanju priča, djeca su izrađivala vlastite slikovnice i prepričavala najdraže bajke, a posjetili smo i Gradsku knjižnicu. U zajedničkom prostoru vrtića oformili smo „centar za čitanje“. Ovaj centar svakodnevno su posjećivali roditelji, koji su djeci čitali različite slikovnice i bajke. Ovakav način suradnje izuzetno se svidio djeci, a i roditeljima.

Također, tijekom ovih mjesec dana proveli smo kratku i anonimnu online anketu za roditelje kako bismo istražili navike čitanja djeci u obiteljskom domu. Anketu je ispunilo 55 roditelja, a odgovori su vrlo zanimljivi. Svi roditelji potvrdno su odgovorili na pitanje „Čitate li svojoj djeci“. 41,8% roditelja djeci čita svakodnevno, dok njih 43,6% djeci čita nekoliko puta tjedno. 69,1% roditelja odnosno djece ima članstvo u Gradskoj knjižnici, a 96,4% roditelja kupuje knjige svojoj djeci. Odgovor na pitanje „Tko najčešće čita djetetu?“ je najčešće majka, točnije 80% ispitanika se tako izjasnilo. 85,5% roditelja smatra čitanje slikovnica važnim za dječji razvoj, a mi se u potpunosti slažemo s njima! Za kraj Vam donosimo nekoliko naslova najdražih slikovnica i priča: Mačak u čizmama, Znatiželjna maca, Priče o Mrljeku i Prljeku, Dječja enciklopedija, Škola bontona gospođice Mirice itd. Možda će vam upravo neka od ovih ideja poslužiti za iduće pričanje priča u okružju obiteljskog doma!

Želimo zahvaliti svim roditeljima koji su svojim dolaskom uljepšali obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige u našem vrtiću. Veselimo se budućoj suradnji!